Rize Bezi (Feretiko) Dokumacılığı:
Geleneksel Rize Bezi (Feretiko) M.Ö dönemlerde bölgeye hâkim olmuş olan İskitler tarafından Rize’ye kazandırıldığı bazı tarih kaynaklarında geçmiştir.
Rize’de en yaygın el sanatı dokumacılıktı. Kenevir ipliğinden dokunan bu bezler, iç çamaşırı( temelun kilimali atleti ) yapımında kullanılırdı. Kenevir ipliği ile dokunan bezler teri çabuk kuruttuğu, havsız olduğu için alıcısı çoktu. Pazarın geniş olması kenevir üreticiliğini de yaygınlaştırmıştı. Dokunan Rize bezleri birçok ülkede alıcı bulurdu. Ancak, Cumhuriyet döneminde kenevir üretiminin giderek yerini çay üretimine bırakması ve dokumalarda pamuk ipliğinin kullanılmasıyla bezlerin nitelikleri de değişti ve İlde kenevir üretimine dayanan dokumacılık giderek azaldı.
Genel olarak “Rize Bezi” diye bilinen dokumalarda( feretiko bezi) daha çok kenevir ipliği, kimilerinde de pamuk ipliği kullanılıyordu.Kenevir ipliğinden Rize bezi elbisesi ,peştamal ve peçete, hayvancılıkla geçinen dağ köylerinden sağlanan yün ipliği ile “şal” denilen kaba kumaşlar dokunuyordu. Desenler oluşturulurken mahalli motiflerden yararlanılır.
Zaimoğlu Rize Bezleri olarak 1987 sonra bu geleneği sürdürmeye devam ediyor. Rize bezi elbisesi(Şal, Peştamal , Dolaylık ,Temelun Kilimali atleti vb..) ve Rize hatırası (Nayla-serender, Bakır çaydanlık,iskemle vb…) için herkesi mağazamıza bekleriz.